Συχνές Ερωτήσεις

 

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια ενεργή διαδικασία, ένα ταξίδι εξερεύνησης και γνώσης του εαυτού, όπου θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται προκειμένου από τη μία να εντοπίσουν τις αιτίες που οφείλονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο στο παρόν και τους μηχανισμούς εκείνους που τις διατηρούν και από την άλλη να εφαρμόσουν κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα.

 

Πότε είναι κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία;

Δεν υπάρχει κάποια τέτοια συγκεκριμένη κατάλληλη στιγμή ή για να το θέσουμε ορθότερα, κάθε στιγμή είναι κατάλληλη. Το ίδιο το άτομο θα επιλέξει πότε νιώθει αφενός την ανάγκη και αφετέρου έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι αναζήτησης του εαυτού και της αυτοβελτίωσης. Συνήθως, το άτομο χτυπά την πόρτα του ειδικού όταν νιώσει ιδιαίτερα ζορισμένο ή όταν έχει δεχθεί κάποιο σημαντικό πλήγμα αλλά μια πιο πρώιμη έναρξη σίγουρα θα ήταν περισσότερο ωφέλιμη καθώς θα απέτρεπε μεγάλο μέρος προσωπικής καταπόνησης/ εξουθένωσης.

 

Πόσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνω σε θεραπεία;

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Κάτι τέτοιο θα καθορισθεί και θα συναποφασισθεί ανάλογα με το αίτημα και τη δυσκολία που υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση το άτομο είναι ελεύθερο να διακόψει τη θεραπεία όποτε το ίδιο επιθυμεί καθότι προσέρχεται με δική του βούληση.

 

Τι θα σκεφτούν οι γύρω μου αν μάθουν ότι επισκέπτομαι ψυχολόγο;

Παρότι οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ακόμα και στις μέρες μας, αν και σαφώς σε μικρότερη έκταση, υφίσταται αυτό που λέμε στίγμα και προκατάληψη σχετικά με τα θέματα ψυχικής υγείας, το σημαντικό είναι να προσφέρουμε στον εαυτό μας την καλύτερη δυνατή φροντίδα αψηφώντας την παγίδα του τι θα πουν οι άλλοι. Τα άτομα άλλωστε που πραγματικά νοιάζονται θα χαρούν και θα είναι υποστηρικτικά με κάποιον που αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και γενναία αποδέχεται τους περιορισμούς και την ανάγκη του για βοήθεια. Οι υπόλοιπες αντιδράσεις κριτικής ή υποτίμησης ίσως αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναθεωρήσουμε την ποιότητα κάποιων σχέσεων και ατόμων που έχουμε στο περιβάλλον μας. Σε κάθε περίπτωση, το να βάλει το άτομο σε προτεραιότητα τις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες έναντι της εικόνας του και της γνώμης των άλλων ήδη θα αποτελεί μία πρώτη και άκρως σημαντική μετατόπιση και νίκη!

 

Πως διασφαλίζεται το απόρρητο κατά την ψυχοθεραπευτική σχέση;

Το απόρρητο και η διασφάλισή του από την πλευρά του θεραπευτή αποτελούν δομικά στοιχεία της θεραπευτικής σχέσης καθώς και της θεραπευτικής διαδικασίας. Ο θεραπευτής δεσμεύεται μέσω του κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας σε πλήρη εχεμύθεια και οφείλει να μην παρέχει σε κανένα τρίτο άτομο την οποιαδήποτε πληροφορία του εμπιστεύτηκε ο/ η θεραπευόμενος. Το απόρρητο δύναται να σπάσει μόνο στην περίπτωση όπου ο θεραπευτής κρίνει ότι η ζωή του ατόμου κινδυνεύει άμεσα και χρήζει υποστήριξης από το οικογενειακό του πλαίσιο. Ακόμα και σε μία τέτοια συνθήκη ο θεραπευτής καλείται να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του για επικοινωνία στο /στη θεραπευόμενο/η και να μην λειτουργήσει εν αγνοία του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο